Et bedre kosthold med fisk?

05 desember 2022
Johanne Larsen

editorial

Det er mange som er blitt mer bevisst på kosthold, og ikke minst hvor maten kommer fra. Er det kortreist? Økologisk? Sunt? Her skal vi se litt nærmere på sjømat og fisk. 

Mer fisk og sjømat på bordet?

Vi blir ofte anbefalt å spise mer fisk og sjømat, men hvorfor det? Det er fordi fisk inneholder en rekke gode næringsstoffer og sunde fettstoffer som kroppen vår liker. Omega3 fremheves ofte som en av de fettsyrene som mange fete fisketyper er rike på, og som kroppen vår trenger. Det er blant annet grunnen til at mange velger å spise tran hver eneste morgen eller kveld.

Det er altså mange gode grunner til spise mer fisk, men det jo også sånn at fisk og sjømat er svært godt, og det er en av de største ressursene vi har i Norge. Det vil si at det er mat som ikke nødvendigvis trenger å reise langt for å komme hit, og det kan være et godt argument for deg som vil spise litt grønnere – men gjerne vil spise fisk eller sjømat i tillegg til plantebasert kost. Men hvor kommer egentlig mye av sjømaten vi spiser fra? 

Kildin Finnmark

Hvor kommer sjømaten fra?

Det er ikke noen tvil om at det er mye næring i sjømat, men hvor kommer den egentlig fra? Norge er en av verdens største aktører når det kommer til fiskerinæringen, og derfor kan fisk i mange tilfeller også være svært kortreist mat. Fisken eller krabben kan for eksempel komme fra Kildin Finnmark, eller lignende fartøy. Det at maten er kortreist, gjør også at den i mange tilfeller kan være ferskere, enn mat vi importerer fra utlandet. Derfor er det mange som velger norsk fisk og sjømat – både når det kommer til kvalitet, og når man skal være bevisst på hvor det man spiser rent faktisk kommer fra. 

Flere nyheter