Bestlite-lampene av Robert Dudley Best

31 juli 2020
admin

Bestlite-lampene av Robert Dudley Best

I 1930 var bestilte-lampene av Robert Dudley Best, med sin enkle form enormt atypiske, selv om de i moderne kontekst er veldig vanlige. Lampene var kanskje atypiske for tiden, men å være inspirert av den tyske Bauhaus-bevegelsen, som han var, var ikke unavlig. Bauhaus-bevegelsen med sitt sterke fokus på form og funksjon var utrolig populær og detaljer var ikke et stort fokus i bevegelsen, derfor kom den enkle formen frem. 

Lampen var ikke ikke særlig populær før Winston Churchill faktisk valgte lampen som skrivebords-lampe. Det resultarte ikke bare i et stigende salg, men også en status som ble Storbritannias første Bauhaus-design – Enkel, funksjonell og vakker! Akkurat som vi i dag kjennetegner skandinavisk design faktisk. Her kan du se hele utvalget som er hos lampegiganten og lese mer om designet og historien https://lampemesteren.no/bestlite-lamper/

GUBI

I dag er det danske GUBI som eier rettighetene til Bestlite-lampene fra det britiske firmaet Best & Lloyd som produserte Bestlite-lampene og opprinnelig hadde den første produksjonen da lampene som på markedet. Ikke overraskende er de noen av de aller nest solgte GUBI-produktene og er populære i hele verden. 

Før sin tid

Det å være før sin tid kjennetegner mange designere og kunstnere og Robert Dudley Best er ikke et unntak. For selv om hans Bestilte-lamper i dag finnes som både vegglampe, bordlampe, gulvlampe og pendel og i dag passer perfekt inn som en del av skandinavisk stil, var den ikke populær da den kom ut. Hvis noe, er det en lekse i at man skal følge det man tror på. Magefølelsen tar deg dit du skal, også selv om verden kanskje ikke er like oppdatert som deg. De kommer til å følge etter og som designer eller kunstner får man ofte først den rosen man fortjener lenge etter at verket man har lagret så sin fødsel.

Flere nyheter