Norske knuseverk er stor industri

25 november 2020
admin

Norske knuseverk er stor industri

Hvis man har vært på bilferie i Norge kan man nesten ikke ha unngått å kjøre forbi et knuseverk på et eller annet tidspunkt. Det er uten tvil et imponerende syn og kanskje er det nesten mer imponerende for voksne enn det er for barn. Men jeg vil si at uansett om man er voksen eller barn er et knuseverk et imponerende syn.

Bare det at de omvandler fjell til råmaterialer vi kan bruke til å bygge livene våre rundt omkring i landet er imponerende nok is eg selv, men å se de store maskinene jobbe og spise seg dypere og dypere inn i fjellet er helt unikt. Du kan jo besøke et knuseverk i Ørsta hvis du vil?

Norske fjell er en viktig råvare

Det ligger store knuseverk rundt omkring i Norge. En av de firmaene som driver mange av knuserverkene er Ulstein Betiong, som har flere knuseverk rundt omrking i landet. De har for eksempel et knuseverk i Ørsta der de henter ut store mengder stein direkte fra fjellets indre. Tenkt at det er en ressurs vi bare har i Norge. Det er det landet vårt er bygget på, grunnmuren vår, og samtidig er det nok til at vi kan bruke det som en viktig råvare i Norsk industri og utvikling.

Noe man ikke tenker over

Et knuseverk er kanskje ikke noe man tenker over at eksisterer. Det er en av de skjulte industriene. Akkurat som at mange ikke tenker over hvor kjøttet de spiser har vært før de kjøper det i butikken tenker mange ikke på hvor materialene rundt oss kommer fra. Man ser bare at pukk, singel og stein ligger pent på veier, i innkjørselen og på torget inne i byen. Men hvor kommer egentlig de tingene fra? Hvor kommer materialene fra? Det kommer fra Norske fjell, den store stoltheten og kulturarven vår.

Flere nyheter